MEDiCINSK LASER

Kortfattat kan man beskriva generellt att laser är en sorts lampa som kan producera ett mycket rent synligt eller osynligt ljus.

Medicinsk laser, även s k ”Low Level Laser Therapy” eller förkortat LLLT.

Det här en svag laser form som varken är brännande eller skärande. Dess egenskaper är istället att den enbart används för att läka eller lindra medicinska problem.


En s.k. laserprob (stav) sätts i hudkontakt mot kroppen och pulsar med hjälp av en strömenhet ut en viss mängd laserenergi som har en förmåga att tränga sig in i våra celler. Där främst våra kraftceller Mitokondrierna samlar upp energin och omvandlar energin till dem livsviktiga näringsämnen som krävs för att hålla övriga celler i kroppen friska och fungerande. Sedan transporteras den nya energin till övriga celler via blodomloppet.

När celler får ny energi, får de en så pass stor uppladdning att det främjar för ökad cellandning, cellförnyelse och främjar läkningsprocesser i kroppen.


Det finns över 40 års forskning och över 4500 dubbelblinda laserstudier. Studierna visade på att laserljusets egenskaper kunde alltså ha en positivt inverkan på våra celler och vävnader i största allmänhet. Ljusets unika egenskaper möjliggör att reducera smärta, inflammationer och främja läkning.


Behandlingen är normalt smärtfri. I dem allra flesta fall upplevs den som behaglig och avslappnande. Många upplever även att de känner sig väldigt pigga, får ökad rörlighet samt orkar hålla igång längre.


Behandlingstiden varierar mellan 15-60 min beroende på vilka områden som behandlas. Inklusive konsultation, individuell behandlingsplan, uppföljning samt utvärdering genom att patienter får smärtuppskatta på en skala från 0-10.


Initialt behandlar man mellan 5-8 ggr, 1-2 behandlingar/vecka. För vissa kan det räcka, medan andra som har mer kroniska besvär kan behöva mer långvarig behandling. Antal behandlingar avgör helt beroende på besvär, hur lång tid man har haft dem och hur bra man svarar på lasern från början. Därefter kan man behöva fylla på med några förebyggande behandlingar allteftersom i framtiden för att bibehålla bästa resultat.


Synligt laserljus - Används vid mer ytliga besvär som till exempel sår, slemhinnor och hudbesvär. Laserljuset är vanligast rött, blått eller grönt.


Osynligt laserljus - Infrarött laserljus är ett exempel på osynligt laserljus som har en desto djupare inträngningsförmåga. Används därför på djupt liggande besvär såsom muskulatur och leder.


Reaktioner som man kan få under behandling varierar och är helt individuellt. Något som de flesta upplever när lasern sätter igång läkningsprocessen i kroppen. Är att en slags värme sprider sig lokalt alternativt djupare in i kroppen. Andra kan även uppleva att det börjar "pirra" eller att någonting "rör om" inuti. Några få upplever en behaglig isande känsla.


I stort sett alla behandlingsreaktioner betraktas som positiva eftersom de är ett tydligt tecken på att patienten svarar bra på behandlingen och att det ger effekt. Vissa reaktioner upplevs direkt, medan andra uppkommer vanligen inom 24 timmar. Reaktionerna försvinner vanligtvis inom 72 timmar.


De vanligaste reaktionerna är då:

  • Kortvarig värkreaktion (liknande träningsvärk) och det beror på att en läkningsprocess har satts igång i kroppen.
  • Tillfällig eller bestående smärtlindring pga reducerad inflammation.
  • Tillfällig trötthet eller att man istället blir väldigt pigg samt även kan få förbättrad sömn.


Vid behandling av frisk vävnad händer ingenting!


Belysning av mörkt hår, hud eller pigment kan dock skapa smått obehag i form av en stickande känsla eller att det hettar till. Då kan en svagare laserdosering väljas istället.
Vilka risker finns?


Det finns inga direkta risker att behandlas med medicinsk laser och metoden är väl beprövad och har använts ända sedan 1960-talet Det finns heller inga inrapporterade skador.


Medicinsk laser kan inte orsaka eller förvärra cancer.


Det finns inga risker att använda lasern på implantat, som t ex pacemaker, proteser, silikon m fl.


Mörka tatueringar ska dock inte belysas alls pga pigmenteringen. Därför jobbar man istället runt tatueringen för bästa effekt.


Något som man däremot inte ska göra är att stirra rakt in i laserljusets stråle. Pga att alla former av starka ljuskällor kan innebära en viss ögonrisk om man tittar in i ljuset för länge.


Exempel på tillstånd som lasern kan främja läkningsprocesser, lindra alternativt behandla:


• Akut/kronisk smärta – Fibromyalgi, Myalgisk smärttillstånd, migrän, nackspärr, frozen shoulder (frusen skuldra), ryggvärk, muskelvärk, bältrossmärta, menstruationssmärta.

• Hudproblem – Inflammerad akne, eksem, psoriasis, rosacea.

• Sårläkning – Operationssår, skrapsår, såriga självsprickor, piercingssår, scarificationssår, bensår, trycksår, skärsår.

• Karpaltunnelsyndrom

• Nervskador/nervpåverkan

• Binjuretrötthet

• Utmattningssyndrom/utmattningsdepression

• Senbesvär

• Inflammationer, svullnader och ödemer

• Stressfrakturer/frakturer

• Akut skada/ idrottskador


Detta är bara några få exempel på besvär som går att behandla eller lindra med hjälp av medicinsk laser! Allt som omfattas av celler kan tillgodogöra sig laserljus!


Om du undrar över något? Tveka inte att kontakta mig!


För mer information om priser - Se meny "Priser"

aromaMASSAGE

Under massagen används 100 % rena eteriska växt- och örtoljor. En basolja masseras först varsamt in över kroppen och sedan anpassas dem eteriska oljorna individuellt efter intryck, känsla och kundens behov. Oljorna droppas därefter likt regndroppar över ryggraden, från svanken till nacken och masseras in djupgående i vävnaden.

Jag varvar mellan olika massagetekniker - Vita flex -metoden*, klassisk massage och bindvävsmassage. Mjuk och hård massage växlas och anpassas helt efter kundens önskemål och behov.

Massagen sätter igång blodcirkulationen, nervsystemet och mjukar upp muskulaturen på djupet. Tack vare att dem eteriska oljorna innehåller väldigt många fantastiska egenskaper som är antiseptiska, antiinflammatoriska, avslappnande, terapeutiska m fl.

Så finns det mycket utifrån hälsoaspekter att hämta här vare sig man söker avslappning från en stressig vardag till mer alternativ friskvård.

Det fantastiska ämnet Metylsalicylat som bl a. finns i oljorna har en förmåga att tränga sig in i våra celler och vävnader och verka antiinflammatoriskt och har även kunnat likställas vid kortison. Tänka sig!

Efter den mer grundläggande och djupgående massagen, avslutas den med den lätta taktila beröringen från Vita Flex*. Därefter får man ligga med en varm handduk som öppnar upp porerna i huden och låter oljorna absorberas djupare och alla nyttigheter som återfinns i dem kommer till sin fulla rätt.


*Vita Flex - Med Vita Flex teknik, som betyder "vitalitet genom reflexer" lägger man de eteriska oljorna på kroppens kontrapunkter. Vita flex metoden skapar volt i kroppen. Dvs. balanserar upp elektriska energier i kroppen.


Behandlingen avrundas med en god hälsodrink och tilltugg!


För information om pris - Se meny "Priser"


HUDVÅRD

Med världsledande hudvårdsprodukter med basen av aloe vera berikas och återfuktas huden i olika steg. Produkterna har en unik formula som är mild och passar dem flesta hudtyper, med fokus på anti-aging och som inte torkar ut huden.


Alla behandlingar påbörjas med en varsamt djupgående och renande exfoliering. Huden masseras lätt en kortare stund tills man har arbetat igenom området helt.


Därefter tvättas resterna bort och huden känns redan väldigt len och uppfriskad.


Efter detta får du en närande ansiktsmask eller inpackning beroende på om du väljer göra ansiktsbehandling eller en ljuvlig handmassage med kombinerad hudvård. Med naturliga havsmineraler, näringsrik aloe vera, mjukgörande gurka och återfuktande honung får huden att kännas fräsch och smidig igen.


Behandlingarna avrundas genom att mjukt massera ytterligare fuktighetsbevarande, mjukgörande och vårdande kräm och sist med inte minst tillföra några droppar olja berikad med en rad ingredienser som både lugnar och vårdar.


Huden kommer få en helt ny lyster efter detta och varje behandling avslutas med tilltugg och uppfriskande hälsodrink.


För information om pris - Se meny "Priser"

ÖRONLJUS

Som illustrationen till höger visar ger den en bra generell beskrivning på hur en öronbehandling går till.


Du får ligga bekvämt på sidan varpå en särskild handduk med ett hål som synliggör örat, läggs över huvudet.


Ljuset i sig är konformad, gjort på ekologisk bomullstyg som är doppad i propolis och kamomillolja.


Ljuset sätts i yttre hörselgången och man ser till att det är så tätt att inget luft kan passera. Därefter tänds ljuset och som bilden visar används utöver handduken en skyddande folie som fångar upp aska om det släpper från ljuset.


Ljuset brinner långsamt och kontrollerat under ca 10 min. Så själva behandlingen tar max 30 min.


Längst ner finns ett filter som hindrar ifall överflödig olja eller vax att rinna ner i hörselgången och ljuset får aldrig brinna längre än till det säkerhetsstreck som finns markerat på ljuset.


När det bildas vakuum i hörselgången samt att ångorna från propolisen och kamomilloljan. Kan många uppleva lindring av besvär från sinus, klåda, lättare grad av vaxpropp, lindring vid återkommande öroninflammationer och övriga liknande irriationer.


Själva behandlingen i sig är väldigt avkopplande och lugnande genom ljusets mjuka knastrande som liknar smattrande sommarregn samt den sköna värme som sprider sig i örat.


Känslan som följer är en mjukhet och lätthet som du bara kan förstå när du först själv provat! Det är ljuvligt kort och gott sagt så missa inte detta!


Efter behandlingen får du infinna dig i vår mysiga "Göttestol" serverad en uppfriskande hälsodrink med gott tilltugg och bara njuta av nuet!


För information om pris - Se meny "Priser"